Näin saat pölyn­hallinta­laitteistosi riittämään työmaalla

pölyävien työvaiheiden laitteiden suunnittelu

Kävimme rakennustyömaalla, jossa tehtiin samanaikaisesti kahta asuinkerrostaloa, joista toisessa oli useampi porraskäytävä ja monta kerrosta, ja toisessa kerroksia oli vähemmän ja porraskäytäviä vain yksi. Kohteessa hoidettiin pölynhallintaa myös CAMU-kohdepoistolaitteella. 

Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että laitetta olisivat tarvinneet useat työntekijät samanaikaisesti eri kerroksissa. Helppo vastaus olisi tietysti se, että CAMUja pitäisi tilata monta, mutta tähän ei budjetissa aina ole mahdollisuutta. Miten sitten parhaiten ratkaista laitteiden riittävyysongelma?

Pölyävimpien työvaiheiden priorisointi

Pölynhallintaratkaisun toteuttaminen riippuu kohteesta. Montako lohkoa ja kerrosta kohteessa on, ja miten töiden eteneminen on suunniteltu näiden välillä. Seuraava kysymys onkin sitten pöly itsessään – missä ja milloin sitä syntyy, ja kuinka paljon? Eli ratkaisu on päättää, mitä pölyäviä työvaiheita priorisoit pölynhallinnassa käyttämällä laitteita ja missä tyydyt jälkien siivoamiseen. Eli missä työvaiheessa aktiivisesta pölynhallinnasta on eniten hyötyä ja laiminlyönnistä eniten haittaa.

Tyypillisiä pölyäviä työvaiheita ovat:

  • Purkutyöt (korjausrakentamisessa)
  • Väliseinien muuraus
  • Levyrakenteisten väliseinien rakentaminen
  • Lattian tasoitustyöt 
  • Seinän- ja katon tasoitustyöt ja maalaus
  • Märkätilojen vedeneristystyöt
  • Laatoitustyöt ja lattianpäällysteiden asennus

Lue lisää Kuopion yliopiston tutkimuksesta, jossa tehtiin kysely työmaamestareille blogistamme Milloin mestalla pölisee eniten? Kyselyn mukaan he pitivät pölyävimpänä työvaiheena tasoitetyötä, joka käsitti sekä tasoitteen sekoituksen, levityksen ja hionnan. Myös jälkien puhdistustyö koettiin pölyävämpänä kuin esimerkiksi betonin piikkaus ja hionta. 

Pölynhallintamenetelmien valinta

Laadittuasi analyysin pölystä ja sen aiheuttamista riskeistä, tiedät missä ja milloin työmaalla syntyy pölyä. Saat myös kokonaiskuvan siitä miten kauan pölyävät työvaiheet kestävät, minkä tyyppistä pölyä syntyy ja ketkä työntekijöistä altistuvat pölylle. 

Näin pystyt suunnittelemaan tarvittavat pölynhallintamenetelmät, osastoinnit sekä varaamaan riittävästi pölynhallintalaitteita, kuten alipaineistajia ja kohdepoistolaitteita. Koska niitä on kuitenkin rajallinen määrä, voit analyysisi perusteella myös tehdä suunnitelman siitä, mihin pölyävään työvaiheeseen ne milloinkin sijoitetaan, ja ketkä niitä kulloinkin käyttävät. Myös vähäpölyiset materiaalit ja työtavat ovat avuksi pölynhallinnassa.

CAMU D2 -kohdepoistolaiteYllä mainituista pölyävistä työvaiheista useimpiin Consair CAMU D2 soveltuu kohdepoistotyöpisteeksi, purkutöihin se tosin ei sovellu. Liikuteltava CAMU on tarkoitettu kuiva-aineiden vispiläsekoituksen pölynhallintaan, mutta sitä voi käyttää myös mm. laatanleikkauksen yhteydessä.                            

Pölynhallintaväline sinne, missä sitä tarvitaan

Voit selvitä kuiva-aineiden sekoituksen pölynhallinnasta yhdellä laitteella, mutta työn sujuvuuden kannalta parhaan tuloksen saat, kun arvioit, milloin laitteelle syntyy jonoa. Paljonko turhaa paljujen kanniskelua syntyy, jos laitteet ovat väärissä paikoissa väärään aikaan? Paljonko aikaa tuhlaantuu paikasta toiseen siirtymiseen? 

Huomio myös se, mitä pölyn siivoaminen maksaa, mikäli pölynhallintaa ei tehdä järjestelmällisesti. Kohdepoisto ja siivous eivät yksin riitä, jos pölyn leviämistä ei ole rajoitettu aktiivisella ja passiivisella pölynhallinnalla.

Ilman turhia askeleita liikuteltavan työpisteen avulla

Tyypillisesti työmaalla etuputsarit ovat kavereita, jotka kulkevat omia polkujaan muiden edellä. Heitä seuraavat lattian ja seinien tasoittajat, sekä laatoittajat, mattoasentajat ja muut lattiamateriaalien asentajat. Myös sisäpintojen viimeistelyssä saatetaan tarvita tasoitteita.

Jotta aktiivinen pölynhallinta sujuu ilman turhia askeleita työmaalla, on liikuteltava kohdepoistolaite hyvä ratkaisu. Se kulkee työryhmien mukana, heidän vauhtiaan. Kohteesta riippuen etuputsarit ja tasoitustöiden tekijät voivat hyödyntää samassa kerroksessa sijaitsevaa kiinteää kohdepoistolaitteella varustettua sekoituspistettä. Mutta usein etuputsareilla, mattoasentajilla ja laatoitusporukoilla kannattaa olla omat laitteensa. 

Joka tapauksessa työryhmät säästyvät monilta askeleilta, koska heidän ei tarvitse käydä välillä ulkona tai kiinteässä alipaineistuskopissa toisessa kerroksessa tai suuren tilan toisessa päässä tekemässä sekoitustöitä. Tämä nopeuttaa työntekoa samalla, kun huolehdit työntekijöiden suojaamisesta haitalliselta kvartsipitoiselta pölyltä. Eikä työmaa likaannu sekoitustyöstä leviävästä pölystä. Katso video linjasaneerauskohteen laattamiehen kokemuksista CAMU D2:n kanssa työskentelystä.

Pölynhallinnan järjestäminen kohdepoistolaitteilla, alipaineistajilla sekä osastoinnilla mahdollistaa laadukkaan rakentamisen ja työntekijöiden terveyden suojelemisen. Hyvin toteutettu puhtaudenhallinta tuo järjestystä ja kustannustehokkuutta rakentamiseen.

Parhaiten asia selviää keskustelemalla asiantuntijoittemme kanssa. Ota yhteyttä ja laitetaan työmaasi vispiläsekoituspölyt kuriin!

 

Scroll to Top