Aina välillä kuulemme, että joku työmaa on pysäytetty pölyn takia. Harmi, koska se olisi helposti voitu välttää.
Työmaan pysäyttäminen rakennuspölyn takia tulee urakoitsijalle kalliiksi. Esimerkiksi aikataulu venyy, seuraa mahdollisesti sakkoja, ryntäyskustannuksia, siivouskustannuksia tai aliurakoitsija kieltäytyy tulemasta paikalle jne.
Varsinkin jos kyseessä on P1-työmaa, voidaan työmaalle asettaa rakennuttajan edustajana erikseen sisäilmavalvoja. Hänen tehtävänsä on valvoa kaikkien urakoitsijoiden suorituksia ja puhtausluokka P1:n ja Kuivaketju10:n toteutumista. Sisäilmavalvoja vahtii, että sisäilman laatuun vaikuttavat tekijät otetaan huomioon, sekä seuraa puhtaustasoa koko projektin ajan. Sisäilmavalvojalla kuten muillakin valvojilla on valtuudet keskeyttää työmaa, jos homma ei suju odotusten mukaisesti, eikä annettuja huomautuksia ja korjauspyyntöjä noudateta.
Tässä tärkeimmät ohjeet, joilla vältyt työmaan pysäyttämiseltä pölyn takia:
Pölynhallinnan suunnittelu ja valmistautuminen
- Tee ennen työmaan aloitusta laadittava työmaakohtaiset laatusuunnitelmat: kosteudenhallinta, puhtaudenhallinta ja pölynhallinta, työmaa-alueet sekä työturvallisuus
- Ota työmaakokousten ja urakoitsijapalavereiden asialistalle työmaan puhtaus, pölynhallinta ja P1-puhtausluokan vaatimukset. Sovi palavereissa, että poikkeamat kirjataan pöytäkirjaan.
- Poikkeamat kannattaa ottaa vakavasti, sillä juuri niihin valvoja puuttuu.
- Valmistaudu hyvin P1-vaiheeseen, sillä P1-menetelmien noudattamista valvotaan erityisen tarkkaan, kun sisävalmistusvaihe alkaa.
Käytännön pölynhallinta rakentamisen aikana
- Tee pölyävimmät työt, kuten piikkaukset, tasoitteet ja hionta, ensin alta pois. Tee vaikeasti puhdistettavat asennuskohteet ehdottomasti vasta pölyisten töitten jälkeen.
- Käytä pölyämättömiä materiaaleja ja työmenetelmiä.
- Koska materiaalit ja työmenetelmät silti pölyävät, käytä kohdepoistoa.
- Osastoi ja alipaineista. Seuraa mittareilla painesuhteita ja olosuhteita. Hyväksytä osastointisi ja alipaineistuksen toteutus valvojalla.
- Hienopölysuodattimella varustetun alipaineistajan tulee olla päällä myös iltaisin ja viikonloppuisin. Varaudu sähkökatkoihin.
- Rakenna sekoitustöitä varten työpiste, ja käytä siellä kohdepoistoa työntekijän suojelemiseksi.
- Vahdi henkilösuojaimien käyttöä ja rajoita liikkumista työmaalla kyltein, estein ja lukoin.
- Kun ilmanvaihtotyöt alkavat, pitää pölyävät työt lopettaa siksi aikaa. Mieluummin olla jo tehtynä.
- Älä päästä rakennusmateriaaleja tai -laitteita leviämään ympäri työmaata. Järjestä niille omat säilytyspaikkansa ja vaadi, että ne pysyvät siellä tai työpisteissä.
- Lue lisää käytännön pölynhallinta- sivultamme sekä lataa ilmainen e-kirja
Siivous ja jätehuolto, sekä puhtauden arviointi toimintakokeissa
- Järjestä jätehuolto asianmukaisesti.
- Lattian betonipintojen rakennusaikaiset pölyt tulee poistaa säännöllisesti imuroimalla, siten betoni kuivuu nopeammin.
- Jätä aikatauluun riittävästi aikaa kaksivaiheiselle loppusiivoukselle.
- Loppusiivouksen ensimmäisessä vaiheessa saavutetaan puhtaustaso, jolla estetään rakennuspölyn joutuminen ilmanvaihtokanaviin toimintakokeiden aikana. Tätä toimintakoevaihetta kutsutaan joskus “P1-vaiheeksi”.
- “P1-vaiheessa” tehdään puhtaustason tarkastuksia ja uudelleen tarkastuksia sekä toimintakokeita ja säätöjä. Varaa näihin riittävästi aikaa. Pölylaskeumaa on hyvä mitata geeliteippimittarilla rakentamisen eri vaiheissa. Pölyä voi myös mitata reaaliaikaisesti partikkelimittareilla.
- Toimintakoevaiheessa saa tehdä enää esim. vähäistä paikkamaalausta, toimintakokeita, säätötöitä, alakattoja ja loppusiivousta. Myöskään ulkona ei pidä tehdä pölyäviä töitä enää tässä vaiheessa.
- Oviin asennetaan viimeistään tässä vaiheessa P1-työmaa-alue kyltit puhtausluokituksen merkiksi. Ovet pidetään suljettuna, jopa lukittuna. Lataa tästä P1-kylttejä eri kielisinä.
“P1-vaihe” vai P1-puhtausluokan rakentaminen?
Mielestämme koko rakennusaika, sisältäen suunnittelun ja loppuen toimintakokeisiin, on P1-puhtausluokan rakentamista, eikä vain loppurutistus toimintakokeisiin ennen luovutusta. Kuten jollain työmailla asia on esitetty. On mahdotonta päästä P1-tavoitteisiin, jos ryhtyy pölynhallinta- ja pölyntorjuntahommiin vasta, kun luovutus häämöttää.
Näitä ohjeita noudattamalla, on valvojan tulo työmaalle iloinen asia.
Lue lisää P1-puhtausluokan rakentamisesta ja lataa ilmainen e-kirja.