Rakennustyömaan pölynhallinta
Rakentamisen yhdeksi laatutekijäksi on nousemassa pölyttömyys. Paras esimerkki on ns. P1-rakentaminen, jossa tilaaja velvoittaa urakoitsijan tuottamaan tiukempia sisäilman laadun normeja vastaava lopputulos. Tärkeä tekijä on myös työntekiijän terveyden varjeleminen. Hyvällä, prosessimaisella käytännön pölynhallinnalla päästään parhaaseen lopputulokseen.
Tutustu pölyyn eri näkövinkkeleistä teemasivuiltamme.
Rakennustöiden puhtausluokitus P1 kuvaa rakennustapaa, jolla päästään hyvään ja tavoiteltuun sisäilmaan. P1 on varsin ajankohtainen asia ja sen rooli laadukkaassa rakentamisessa kasvaa jatkuvasti. Haluttu lopputulos, eli sisäilmaston laatu, määrittelee työmaan puhtausvaatimukset. Mikäli rakennuttaja tavoittelee luokan S1 tai S2 mukaista sisäilmastoa, rakennustöiden laadunhallintaprosessien pitää olla kunnossa myös pölynhallinnan osalta. Rakennustöiden pitää noudattaa puhtausluokkaa P1.
Tämä nettisivu pyrkii valottamaan P1-puhtausluokan rakentamisen keskeisiä vaatimuksia ja menetelmiä, joilla onnistut P1-rakentamisessa.
Pölynhallinta voidaan kuitenkin kokea hankalaksi ja aikaavieväksi, ylimääräiseksi työvaiheeksi, ja siksi usein tyydytäänkin vain siivoamaan jälkiä. Hyvällä käytännön pölynhallinnalla voidaan kuitenkin vähentää huomattavasti siivoamiseen kuluvaa aikaa sekä parantaa rakentamisen laatua. Sitä kautta myös kustannukset pysyvät kurissa. Käytännön pölynhallinta on samalla laatuprosessi, jolla parannat työmaan puhtautta sekä työntekijöiden terveyttä rakennusaikana. Tässä prosessissa pölynhallinnan suunnittelu, käytännön pölynhallintatoimenpiteet aktiivisena ja passiivisena pölynhallintana, sekä korjaavat toimenpiteet ja mittaaminen, ja toiminnan jatkuva parantaminen muodostavat hallitun kokonaisuuden.
Lue lisää käytännön pölynhallinnasta rakennustyömaalla.
Rakennustyöntekijöiden ja rakennusten käyttäjien kannattaisi huolestua rakennustyömaalla syntyvistä pölyistä, sillä ne aiheuttavat haittaa terveydelle ja viihtyvyydelle. Pölyinen rakennustyömaa altistaa työntekijät hengitysteitä ja limakalvoja ärsyttäville aineille, jotka ovat myös syöpää aiheuttavia. Hienojakoinen rakennuspöly leviää herkästi ja jää rakennuksen käyttäjien vaivaksi. Se ei ole vain työterveysasia, vaan myös laatuongelma.
Lue lisää rakennuspölystä ja työterveydestä.
Uusi valtioneuvoston asetus työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta tuli voimaan 1.1.2020. Aikaisemman kolmen aineen sijaan uusi asetus listaa nyt 25 ainetta, jotka voivat aiheuttaa syöpäsairauden vaaraa. Nyt listassa on mukana myös piidioksidipöly, jota esiintyy kvartsipitoisessa rakennuspölyssä. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä rakennustyömaan näkökulmasta? Mikä on muuttunut?