Painopiste pois korjaavista toimenpiteistä

Rakennussiivouksen määrään voidaan vaikuttaa pölynhallinnalla

Työmaalla on totuttu siivoamaan. Se kuuluu ikään kuin normaaleihin rakentamisen rutiineihin eikä sen kummemmin pohdita, tarvitseeko siivota vai ei. Eipä tarvitse miettiä puhtaudenhallintaa sen enempää, soittaa vaan rakennussiivousfirmaan, joka hoitaa homman pois päiväjärjestyksestä, eikö niin? Sillä välin työntekijät köhivät pölyjä keuhkoistaan ja hienojakoinen pöly leijailee kohti ilmanvaihtokanavia.

Joka tapauksessa rakennustyömaalla tarvitsee siivota, mutta siivoamisen määrään voidaan vaikuttaa tekemällä huolellista pölynhallintaa ja pölyntorjuntaa koko rakentamisen ajan.

Pöly talteen jo etukäteen

Käyttämällä esimerkiksi kohdepoistolaitteita, alipaineistajia, osastointia ja sekoituskoppeja sekä oikeita työmenetelmiä voidaan siivottavan pölyn määrää vähentää huomattavasti. Pölymassasta voidaan ottaa oikeilla menetelmillä, kuten kohdepoistolla, talteen suurin osa  jo etukäteen. Eli valtava määrä pölyä, jota ei tarvitse enää lattialta ja pinnoilta siivota pois.

Muutakin siivousta kuin pölynpoistoa voidaan vähentää pölyntorjunnalla, eli työskentelemällä oikeilla menetelmillä. Siisteys työmaalla luo positiivisen kierteen. Siivoamalla omia jälkiään sitä mukaa, kun sotkua syntyy, rohkaisee se kaikkia pitämään koko työmaan siistinä.

Siivoaminen on huomattavasti helpompaa, kun työmaalla ei varastoida tarpeettoman paljon tavaraa. Kaikki tavara kannattaa sijoittaa helposti siirrettäville alustoille sekä suojata asiaan kuuluvasti muoveilla. Siivoamista voidaan kutsua myös puhtauden hallinnaksi.

Korjaavasta ehkäisevään pölynhallintaan

Siivoamisessa on siis kyse korjaavasta toimenpiteestä. Sen sijaan kannattaisi noudattaa aktiivista pölynhallintaa eli valita alusta asti pölyttömiä tai vähäpölyisiä menetelmiä ja tuotteita, sekä käyttää kaikissa pölyävissä töissä kohdepoistoa. Aktiivisen pölyntorjunnan tukena on passiivinen pölynhallinta, eli alipaineistus, ilmanpuhdistus ja osastointi.

Ota siis huomio pois korjaavista toimenpiteistä, ja keskity aktiiviseen ja passiiviseen pölynhallintaan, eli pölynhallintaprosessiin sen sijaan. Tutustu aiheeseen lataamalla Pölynhallinta on laatuprosessi e-kirjamme.

 

Scroll to Top