Vuoden 2020 heinäkuun jälkeen rakennuslupa-asioita hoitava kaupunkilainen voi suunnata metrolla Helsingin Kalasatamaan, uuteen Kaupunkiympäristötaloon. Skanska rakentaa tämän 40 000 brottoneliömetrin kokoisen rakennuksen. Kävimme tutustumassa työmaahan ja kuvasimme pari videohaastattelua:
Katso video Kaupunkiympäristötalon P1-puhtausluokan rakentamisesta.
Katso video pölynhallinnasta Kaupunkiympäristötalon työmaalla mm. CAMU-kohdepoistolaitteella.
Uudessa Helsingin kaupungin rakennuttamassa, Breeam-luokiteltavassa virastotalossa huolehditaan muun muassa rakennusvalvontaan, kaavoitukseen, ympäristöön ja asumiseen liittyvistä palveluista ja luvista, ja siellä on myös erilaisia tiloja kaupungin toimialojen ja kaupunkilaisten käyttöön.
Miljoonan kiven muuraus P1-puhtausluokan pölynhallinnalla
Kävimme katsomassa, miten rakennukseen tulevat noin miljoona kiveä muurataan pölyttömästi. Apuna tässä Skanskalla on uusi CAMU D2 -kohdepoistolaitteemme, joka huolehtii muurareiden työn pölyttömyydestä.
Jotta valmis rakennus voidaan luovuttaa tilaajalle pölyttömänä, rakennustyössä noudatetaan P1-puhtausluokan käytäntöjä, joista saimme mielenkiintoisen esittelyn.
P1-puhtausluokan rakentamisessa puhtaudenhallinta on koko ajan läsnä
Skanskan logistiikka-aluevastaava Iiris Kuukasjärvi vastaa myös puhtaudenhallinnasta.
Puhtaudenhallinta on huomioitu jo aikataulusuunnittelussa. Se jakautuu kuuteen eri vaiheeseen, joista kolme on pölyäviä ja kolme pölyttömiä. Värikoodatusta aikataulusta ja 3D-mallista näkyy siirtyminen vaiheesta toiseen, esimerkiksi P1-sisävalmistusvaiheeseen ja toimintakoevaiheeseen. Seuranta on reaaliaikaista.
Puhtaudenhallinta ylläpitää työterveyttä ja työtehoa
Iiris kertoo, että puhtaudenhallinta on kokonaisvaltaisesti koko ajan läsnä työmaalla. Siihen kiinnitetään huomiota eri vaiheissa mm. urakoitsijoille järjestettävien koulutustilaisuuksien kautta.
Puhtaudenhallinnalla tavoitellaan sitä, että tilaajalle voidaan luovuttaa puhdas rakennus, jossa ei ole rakennusaikaista pölyä, joka kulkeutuisi sisäilmaan. Rakennusaikana pölynhallinnalla ehkäistään työntekijöiden terveyshaittoja ja pidetään yllä työtehoa – tässä käytetään apuna mm. CAMU-kohdepoistolaitetta.
Kohdepoisto ja alipaineistus yhdessä pitävät työmaan puhtaana
Skanskan urakkavalvoja Vesa Liikanen vastaa muuraustöistä Kaupunkiympäristötalossa – ja muurattavaa mm. seitsemässä upeassa kaariholvissa riittää. Taloon tulee kaiken kaikkiaan noin miljoona kiveä.
Rakennuksessa on paljon suurta avointa tilaa, mikä aiheuttaa omat haasteensa pölynhallintaan, jota tehdään osastoimalla, alipaineistajilla ja kohdepoistolaitteilla.
Työmaalla on kuusi Consair CAMU -kohdepoistolaitetta käytössä. Erityisesti muurarit käyttävät CAMUja liimatyön pölynhallinnassa, ja siten pöly ei turhaan leviä sisätiloissa kerroksiin.
P1-vaiheessa IV-konehuoneissa laastin sekoitusta tehdään myllyissä, mikä vaatii alipaineistustelttoja, mutta lisäksi on edelleen käytössä sekoituspiste kohdepoistolaitteineen.
CAMU pitää pölyt poissa muurarin keuhkoista
CAMUista saatujen kokemusten perusteella kohdepoisto onnistuu pitämään pölyn kurissa, ja käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä siihen. Vesa kertoo, että CAMU kerää pölyn hyvin, eikä se päädy muurarin keuhkoihin.
Työntekijät ovat tyytyväisiä siitä, että kohde on huomattavasti pölyttömämpi CAMUn ansiosta. Työntekijöiden terveyshaitat olisivat huomattavasti yleisempiä, mikäli pölynhallintaa ei tehtäisi.
Myös yleinen siisteys työmaalla pysyy hyvällä tasolla, kun pölynhallinta on tehokasta, sillä se motivoi pitämään muutenkin paikat siisteinä.
Lataa tästä Skanskan Kaupunkiympäristötalon case study.
Katso tästä Kaupunkiympäristötalon työmaalta kuvatut haastatteluvideot:
Katso video Kaupunkiympäristötalon P1-puhtausluokan rakentamisesta.
Katso video pölynhallinnasta Kaupunkiympäristötalon työmaalla mm. CAMU-kohdepoistolaitteella.