Miten työn ilon saa pidettyä tai tuhottua raksalla?

Työn ilo rakennustyömaalla

Lähdetkö aamulla mielelläsi töihin, koetko työsi mielekkääksi ja olet tyytyväinen työsi tuloksiin? Toivottavasti.

Kun työ sujuu hyvin, voit kokea työn imua, jopa olla siitä kuuluisassa flow-tilassa. Se tarkoittaa kolmea työhyvinvoinnin ulottuvuutta: tarmokkuutta, omistautumista ja uppoutumista.

Jos työn iloa ei synny, syyllisiä voi olla useita. Työn ilo vaatii ennen kaikkea keskeytymättömyyttä ja keskittymistä. Työn pitää olla palkitsevaa, kehittävää ja mielellään myös vaihtelevaa. Hyvä jos itse pystyt vaikuttamaan omaan työhösi, sen aikatauluihin ja tavoitteisiin. Työkaverit ja esimies edistävät hekin omalta osaltaan työn imun syntymistä. Fiksut ja järkevät toimintatavat ja työkalut nekin parantavat asiaa.

Työ on kuitenkin vain työtä, ja pääasia on, että se sujuu. Aikaa ei kulu ihmettelyyn eikä työkalujen kanssa taisteluun. Varsinkaan niillä työntekijöillä, jotka erityisesti tarvitsevat hyviä työkaluja ja -koneita työntekoon rakennustyömaalla.

Keskeytykset ovat myrkkyä

turhautunut työntekijä hakkaa päätä seinäänHyvä fiilis, “boogi”, työmaalla syntyy häiriöttömässä ympäristössä. Hyvin alkanut työpäivä vaikka tasoitus- tai laatoitustyössä voi keskeytyä pölynhallintalaitteen tehon laskuun. Työntekijä joutuu ensin ihmettelemään, onko suodatin tukossa, vai onko vika jossain muualla. Sitten hän lähtee etsimään uutta suodatinta, joita kukaan ei ehkä olekaan huomannut tilata. Kun työntekijä vihdoin paikallistaa uuden suodattimen, on hyvä fiilis jo tiessään, kun hän kaivaa pölyisen suodattimen ulos laitteesta ja yrittää olla levittämättä pölyä työmaalle siirtäessään likaista suodatinta roskiin.

Juuri, kun työntekijä työmaalla pääsee uudelleen vauhtiin ja läiskii tasoitetta seinään tai latoo laattoja viivasuoraan riviin, loppuu laasti ämpäristä. Sekoituspisteelle on matkaa ja takaisin vielä enemmän. Sekoitustyöpiste kannattaakin pitää lähellä työpistettä, jossa muuraus-, tasoitus- tai laatoitustyö tehdään.

Keskeytykset minimiin

Pitkäkestoinen suodatin auttaa tekemään töitä tehokkaasti, ilman keskeytyksiä. Vaikka suodattimen joutuisikin vaihtamaan kesken työpäivän, vaihdon pitää olla nopeaa ja pölytöntä. Pölynhallintalaitteen tulisi varoittaa suodattimen täyttymisestä indikaattorivalolla etukäteen, jolloin työntekijä voi jo varautua mahdolliseen suodattimen vaihtoon tuomalla uuden suodattimen työpisteeseen päivän työn aloittaessaan. Liikuteltava pölynhallintalaite seuraa työntekijää sinne, missä hän kulloinkin työskentee, eikä raksamies tai -nainen joudu keskeyttämään työtään käymällä kaukana sijaitsevalla sekoituspisteellä.

Tutustu uuteen CAMU D2 -kohdepoistolaitteeseen.

 

Scroll to Top