Kuka sinun työmaallasi määrää?

Kuka rakennustyömaalla määrää - urakoitsija vai alihankkija?

Salli minun hiukan provosoida tällä kysymyksellä. Kyse on kuitenkin aivan oikeasta ongelmasta, johon törmäämme aina välillä, kun käymme rakennustyömailla esittelemässä CAMU-pölynhallintaratkaisuamme. Useimmiten CAMU jää työnjohdon tilaamana hommiin ja tulee takaisin, kun pölyävät sisätyöt päättyvät.

Silloin tällöin CAMU kuitenkin tulee jo tarjoamamme viikon kokeilujakson jälkeen takaisin, koska “alihankkijan kaverit eivät halua käyttää sitä”. Tai voi se jäädä työmaallekin, mutta työnjohtaja saattaa tuskailla, että sitä ei käytetä tarpeeksi, koska “alihankkijan kaverit eivät halua käyttää sitä”.

Kuka siis pölynhallinnasta työmaallasi päättää? Sinä pääurakoitsijan edustajana vai ne lukuisat alihankkijat, joita jokaisessa hankkeessa väistämättä on. Oma tavoitteesi on tehdä hyvää pölynhallintaa, mutta hyvät aikeesi pölisevät tiehensä, kun alihankkijan työntekijä tekee niin kuin on aina tottunut tekemään – eli sekoittaa kuiva-aineita ilman pölynhallintaa. Toivottavasti teillä sentään on sekoituskoppi, jonne hän suostuu menemään. Toivottavasti hengityssuojaimen kanssa, koska koppi suojaa työmaata, ei työntekijää.

Haluttomuudessa tehdä pölynhallintaa voi olla rakentamisen kulttuurien ero, jos työntekijä on kotoisin muualta. Aivan yhtä usein muualta kotoisin oleva työntekijä on se siistein tyyppi mestalla. Sotkut syntyvät ihan kotimaisinkin voimin.

Miten saat työntekijät tekemään pölynhallintaa?

P1-puhtausluokan rakentaminen tuntuu auttavan asiaa; niillä työmailla pölynhallinta otetaan vakavasti. Kaikki työmaat eivät kuitenkaan ole P1-työmaita. Tavallisilla työmailla auttaa vain yrityksenne oma laatukulttuuri.

Olet järjestänyt lohkot, rakentanut osastot, hankkinut alipaineistajat ja kohdepoistolaitteet, järjestänyt materiaalien varastoinnin ja jätehuollon, tulpannut IV-kanavat ja siivooja-armeija seisoo valmiina imurit ja lastat ojossa. Entä sitten?

Kouluta, perehdytä, muistuta. Vaadi. Huomauta epäkohdista. Viime kädessä pääurakoitsija maksaa siivouksen, jos aliurakoitsija ei huolehdi pölyntorjunnasta. Anna varoituksia, uhkailekin jos tarvis. Kerro, että seuraavalle työmaalle ei ole asiaa, jos jälki on tämän näköistä. Kerro, että tämä on puhdas työmaa ja se kuuluu yrityksenne rakentamisen kulttuuriin, oli työmaa P1 tai ei.

Your are the boss.

Pölyttömin terveisin

Frank Russi
Consair Oy

frank (at) consair.fi

Scroll to Top