Korona­virus – näin toimit rakennus­työmaalla

Koronavirus - näin toimit rakennustyömaalla

Tuskin kukaan osasi ennustaa, millaiseen kaaokseen maailma suistui, kun koronavirus lähti leviämään, kehittyi pandemiaksi ja Suomessakin poikkeustilaksi. Ne työntekijät, jotka voivat siirtyä etätöihin, tekevät niin, mutta rakennuksia ei etänä rakenneta. On mentävä paikan päälle muuraamaan, asentamaan, maalaamaan ja siivoamaan. Mutta vain niiden työntekijöiden, jotka ovat terveitä, eivätkä ole mahdollisesti altistuneet koronalle mm. ulkomaan matkalla tai lähipiirissä.

Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 1-12 päivää, keskimäärin noin 5-6 päivää. Siten on mahdollista, että terveeksi itsensä tunteva henkilö voi ollakin jo viruksen tartuttaja, sillä virus leviää jo noin päivää ennen kuin oireet alkavat, mikä on kuitenkin epätodennäköistä.

Kuinka työmaalla pitää toimia, jotta vältytään viruksen leviämiseltä

  1. Älä tule sairaana töihin. Jos epäilet sairastuneesi koronaan, eli jos oireesi jatkuvat kauan, oireesi muuttuvat vakaviksi tai sinulla on hengenahdistusta, soita työterveysasemalle, älä mene käymään.
  2. Jos palaat ulkomailta, sovi työhön paluun ajankohdasta ja poissaolosta työnantajasi kanssa. Suositus on kaksi viikkoa karanteenia, jos et voi olla etätöissä.
  3. Pese kädet, heti kun saavut työmaalle, kun olet käynyt vessassa, ennen kuin menet syömään, tupakalle, nuuskaat, suojakäsineiden riisumisen jälkeen, ennen kuin lähdet kotiin. Joka välissä, saippualla ja lämpimällä vedellä hieroen käsiä huolellisesti yhteen noin 20 sekuntia. Käytä paperipyyhkeitä, ei pyyheliinaa. Käytä käsidesiä, jos käsien pesu ei ole mahdollista.
  4. Älä koskettele naamaasi. Pidä käsineet kädessä koko työpäivän ajan mahdollisuuksien mukaan. Unohda kätteleminen, tervehdi muuten.
  5. Käytä hengityssuojainta, jos se on työsi kannalta tarpeellinen muutenkin.
  6. Pidä sosiaalinen etäisyys työkavereihin työmaalla, noin metrin etäisyys on hyvä. Jos joudutte olemaan lähempänä toisianne kuin tämä etäisyys, välttäkää kosketusta älkääkä yskikö tai aivastelko toista kohti.
  7. Huolehdi yskimis- ja aivastushygieniasta – niistä kertakäyttönenäliinaan, joka laitetaan heti roskiin ja pestään kädet, tai takin hihaan. Älä yski työhanskaan, jolla kosket yhteisessä käytössä olevia tarvikkeita.
  8. Sopikaa, että kahvihuoneessa käydään vain hakemassa kahvit, eikä siellä ole enempää kuin 2 ihmistä yhtäaikaa.
  9. Lounasruokalassa pese kädet, ja pidä sosiaalinen etäisyys myös ruokapöydässä. Pese kädet tai käytä käsidesiä myös ruokailun jälkeen, varsinkin jos olet ottanut linjastosta ruokaa yhteisillä ottimilla.
  10. Vältä koskemasta pintoja, joita muutkin koskettavat, jos mahdollista. Pyydä siivoojia desinfioimaan tällaiset kohdat usein.

Rakennusyhtiöissä rajoituksia koronan takia

Moni rakennusyhtiö on alkanut rajoittamaan vierailuja rakennustyömailla koronaviruksen takia. Osa yhtiöistä sallii vain rakennustöiden kannalta vain välttämättömät vierailut, kuten tavarantoimitukset. (Lähde: Rakennuslehti https://www.rakennuslehti.fi/2020/03/srv-pani-jaihin-tyomaavierailut/) Tavarantoimituksissa voi myös olla viivästyksiä koronasta johtuen.

Viron ulkoministeriö on antanut ohjeen maan rajojen sulkemisesta. Rajoitukset astuvat voimaan 17.3., ja ne vaikuttavat monen virolaisen rakennustyöntekijän arkeen. Kotimaahansa esimerkiksi loman takia palannut työntekijä asetetaan 2 viikon karanteeniin, joten työmaalle palaaminen ei onnistu. Myös monet muut Euroopan maat ovat ottaneet käyttöön matkustusrajoituksia. (Ks. RT:n jäsentiedotteesta 3-2020 tarkemmin)

Pidetään itsemme ja läheisemme terveinä. Yhdessä oikein toimimalla minimoidaan koronan riskit sekä ihmisille, että työpaikoille ja taloudelle.

Tähän olemme koostaneet tärkeimmät linkit korona-ohjeista

Lisää THL:n ohjeita työntekijöille: Koronavirus – ohje työntekijöille

Rakennusliiton ohjeita: Koronan vaikutukset rakennusalalla

SAK:n ohjeita: Miten koronavirus vaikuttaa työelämään?

Rakennusteollisuus RT:n ohjeet:

Vaikutukset työ- ja urakkasopimuksiin: https://www.rakennusteollisuus.fi/globalassets/infra/jasenpalvelu/jasentiedotteet/2020/1_2020.pdf

Palkanmaksusta sairastumisen, karanteenin, koulujen sulkemisen ym. tilanteessa:
https://www.rakennusteollisuus.fi/globalassets/infra/jasenpalvelu/jasentiedotteet/2020/2_2020.pdf

Matkustusrajoituksiin liittyen:
https://www.rakennusteollisuus.fi/globalassets/infra/jasenpalvelu/jasentiedotteet/2020/3-2020.pdf

 

Scroll to Top