Raken­nus­hank­kei­den sopi­muk­sis­sa ura­koit­si­joil­ta vaa­di­taan usein kor­ke­aa pölyn­hal­lin­nan tasoa. Sinäl­lään jär­ke­vä ja kan­na­tet­ta­va vaa­ti­mus saat­taa joh­taa raken­nut­ta­jan ja ura­koit­si­jan väli­seen rii­taan sii­tä, mikä on “kor­kea taso”. Tason mää­rit­te­ly ei ole yksi­se­lit­teis­tä, jol­lei käy­tös­sä ole jotain yhtei­ses­ti sovit­tua pro­ses­sia ja mit­ta­roin­tia, jol­la lop­pu­tu­los­ta arvioi­daan. Usein arvio tulee kai­ken lisäk­si tyy­ty­mät­tö­mil­tä raken­nuk­sen käyt­tä­jil­tä, jot­ka valit­ta­vat pin­to­jen pölyi­syyt­tä sisään muutettuaan.

Sopi­mi­sen sijaan pää­dy­tään sii­hen, että pölyn­hal­lin­nan tar­kem­min mää­rit­te­le­mä­tön taso toteu­tuu, kun val­vo­ja käyt­tää kep­piä ja pork­ka­naa. Rii­to­jen vält­tä­mi­sek­si voi­tai­siin kui­ten­kin hyö­dyn­tää P1-puh­taus­luo­kan raken­ta­mis­ta.

Raken­nus­pö­ly hal­tuun P1-puh­taus­luok­kaa tavoittelemalla

Raken­ta­mi­sen ympä­ris­tö­luo­ki­tuk­set huo­mioi­vat hyvin kos­teu­den­hal­lin­nan laa­tu­te­ki­jä­nä, mut­ta raken­nut­ta­jien pitää nos­taa myös raken­nusai­kai­nen pölyn­hal­lin­ta esiin raken­ta­mi­sen laa­tuun sekä sisäil­mas­toon vai­kut­ta­va­na tekijänä. 

Jot­ta raken­nus täyt­tää ter­veel­li­sen ja tur­val­li­sen asu­mi­sen tai oles­ke­lun kri­tee­rit, pitää ura­koit­si­jan hal­li­ta raken­ta­mi­ses­ta aiheu­tu­va pöly jo raken­nusai­ka­na. Raken­nut­ta­jan kan­nat­taa edel­lyt­tää, että ura­koit­si­ja käyt­tää P1-puh­taus­luo­kan raken­ta­mi­sen mene­tel­miä. Raken­nus­töi­den puh­taus­luo­ki­tus P1 kuvaa raken­nus­ta­paa, jol­la pääs­tään hyvään ja tavoi­tel­tuun sisäil­maan. P1 on edel­leen var­sin ajan­koh­tai­nen asia ja sen roo­li laa­duk­kaas­sa raken­ta­mi­ses­sa kas­vaa jat­ku­vas­ti.  Ennen kaik­kea on huo­leh­dit­ta­va työn­te­ki­jöi­den kou­lut­ta­mi­ses­ta puh­taa­seen raken­ta­mi­seen sekä var­mis­tut­ta­va sii­tä, että työ­maan puh­tau­teen ja sen yllä­pi­toon suh­tau­du­taan vakavasti.

P1 tuo struktuuria

Jo pel­käs­tään koh­de­pois­to­lait­teit­ten käyt­tö­vaa­ti­mus kai­kis­sa hank­keis­sa teki­si pölyn­hal­lin­taan liit­ty­vis­tä vaa­ti­muk­sis­ta kon­kreet­ti­sem­pia. P1-raken­ta­mi­sen pro­ses­sien käyt­töön­ot­to rat­kai­si­si mon­ta pölyn­hal­lin­taan liit­ty­vää ongel­maa, ja samal­la sen on huo­mat­tu tuo­van struk­tuu­ria raken­nus­hank­keen suun­nit­te­luun ja läpi­vien­tiin. Kun puh­taus­asioi­ta jou­du­taan poh­ti­maan, ede­tään raken­nuk­sel­la väki­sin­kin jär­jes­tel­mäl­li­ses­ti raken­nus­vai­hees­ta toiseen.

Ennen raken­ta­mi­sen alkua pää­ura­koit­si­ja laa­tii työ­maal­le raken­nus- ja ilman­vaih­to­töi­den puh­taus­suun­ni­tel­man, jon­ka avul­la saa­vu­te­taan valit­tu­jen puh­taus­luok­kien aset­ta­mat vaa­ti­muk­set. Puh­taus­suun­ni­tel­mas­sa ote­taan kan­taa raken­nus­tar­vik­kei­den kul­je­tuk­seen ja varas­toin­tiin sekä tilo­jen osas­toin­tiin, koh­de­pois­toon ja sii­vouk­seen työn aikana. 

Kun pölyä hal­li­taan, tulee työym­pä­ris­tös­tä tur­val­li­sem­pi ja viih­tyi­säm­pi.  Myös raken­nuk­sen tule­va käyt­tä­jä on tyy­ty­väi­sem­pi pääs­tes­sään asu­maan tai työs­ken­te­le­mään pölyt­tö­mään raken­nuk­seen. Eikä rii­to­ja raken­nut­ta­jan ja ura­koit­si­jan tai ura­koit­si­jan ja raken­nuk­sen käyt­tä­jän välil­lä syn­ny aina­kaan pölyn takia.