Hyria kouluttaa rakennusalan ammattilaisia hyvään pölynhallintaan

Hyria kouluttaa rakennusalan ammattilaisia hyvään pölynhallintaan-1

CAMU-kohdepoistolaitteita on myyty myös ammattioppilaitoksille, jotka kouluttavat tulevia rakennusalan ammattilaisia. Useimmiten CAMU on mukana pölynhallinnassa oikeilla työmailla, joilla opiskelijat pääsevät harjoittelemaan käytännön rakennustyötä. Välillä CAMU on kuitenkin oppilaitoksen tiloissa, jossa harjoitellaan erilaisia työvaiheita, jotta työt sujuvat työmaalla sitten oikein.

Consair kävi Riihimäellä sijaitseva Hyrian talonrakennuksen koulutusyksikössä tutustumassa oppilaitoksen työhön ja katsomassa, miten CAMUa siellä käytetään. Tapasimme kouluttajia ja opiskelijoita, ja juttelimme rakennusalan opetuksesta sekä työturvallisuudesta.

Hyvät käytännöt opitaan jo koulussa

Hyvinkäällä ja Riihimäellä toimivassa Hyriassa opiskelee vuosittain noin 10 000 opiskelijaa. Rakennusalan koulutuksen tavoitteena on, että opiskelijat perehtyvät monipuolisesti talonrakennustyöhön, ja oppivat käytännön ammattitaitoa sekä työturvallisuutta erilaisissa rakennustöissä.

Opiskelijoilla on monenlaista taustaa. Osalla on paljonkin kokemusta entuudestaan, osa ei ole koskaan edes pitänyt vasaraa kädessään. Se ei kuitenkaan määrittele sitä, kenestä tulee hyvä rakennusalan ammattilainen, vaan kiinnostus alaan.

Hyria opettaa tulevat rakennusalan ammattilaiset myös puhtaudenhallintaan, sekä huolehtimaan omasta ja työkavereiden terveydestä. Puhtaudenhallintaa koulutetaan erityisesti osana korjausrakentamista. Nykyään puhtaudenhallinta on esimerkiksi huoneistoremonteissa tärkeää, jotta pöly ei leviä, eikä tarvitse siivota niin paljoa. Osana hyvien käytäntöjen opetusta Hyriassa käytetään Consair CAMU 1200 -kohdepoistolaitetta sekoitustyön pölynhallinnassa.

Pölynhallintaa työmaalla ja hallissa

Tomi Pessi, Hyria käyttää Consair CAMU 1200:aa kohdepoistossa

Tomi Pessi, talonrakennusalan kouluttaja kertoo, että Hyrian Riihimäen toimitiloissa opetetaan muurausta, märkätilojen tekoa, laatoitusta sekä tasoitusta. Aiemmin CAMU 1200 -kohdepoistolaite oli ollut käytössä työmaalla, jossa se oli pitänyt työmaan hyvin puhtaana, ja laitteesta saatiin hyviä kokemuksia.

Jotta opiskelijat varmasti osaavat työnsä oikeissa kohteissa, on heidän päästävä harjoittelemaan esimerkiksi muurausta koululla halliolosuhteissa. Siksi CAMU 1200 on tuotu vaihteeksi koululle. Pöly otetaan talteen, jotta laastipöly ei leviä muurausopetuksessa käytettävästä tilasta viereiseen halliin, jossa koulutetaan LVI-töitä. Samalla suojellaan opiskelijoiden terveyttä.

Pääosin opiskelijat ymmärtävät suojavarusteiden ja pölynhallinnan tärkeyden

Seppo Ruoho, Hyria käyttää Consair CAMU 1200:aa kohdepoistossa

Ammatillinen ohjaaja Seppo Ruoho kertoo, että pölynhallinnan tavoitteena on sekä työtilojen ja työmaan puhtaus, että opiskelijoiden terveyden vaaliminen.

Useimpien opiskelijoiden kohdalla suojautumisen ja suojavarusteiden tärkeys on helppo saada perille, mutta välillä asenteiden muuttaminen on ongelmallisempaa. Kypärä päässä kulkeminen ei taida olla “coolia”. Kouluttajien mukaan joillekin opiskelijoille työturvallisuus tuntuu olevan “peikko”. Siinä on asennekasvatuksella tekemistä. Ehkä tarvittaisiin hyviä esikuvia näyttämään, että oman terveyden vaaliminen on siistiä eikä noloa.

Janne Huhtala opiskelija Hyria sekoittaa CAMU 1200 -kohdepoistolaitteen edessäOpiskelija Janne Huhtala sekoittaa muurauslaastia tottuneesti CAMUn edessä. Hän samoin kuin muutkin opiskelijat toteaa, että CAMU imee pölyt hyvin sisäänsä. Oma terveys on tärkeää, ja siksi kannattaa välttyä hengittämästä pölyä keuhkoihinsa. Myös suojakäsineitä kannattaa käyttää, ettei iho kuivu.

 

Lataa Hyria -case study pdf-muodossa tästä.

Lue lisää työterveys-infosivuiltamme rakennuspölystä ja sen haitoista.

 

 

 

 

Scroll to Top