Sekoituskoppi vai kohdepoistolaite?

[et_pb_section bb_built=”1″ inner_width=”auto” inner_max_width=”1080px”][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″ custom_padding__hover=”|||” custom_padding=”|||”][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

Yleinen tapa toteuttaa pölynhallintaa rakennustyömaalla on sekoituskopin rakentaminen. Kopilla on omat hyvä puolensa, mutta niin on myös siirrettävällä kohdepoistolaitteella.

Sekoituskoppi hoitaa pölyn tehokkaasti alipaineella yhdessä pisteessä

Sekoituskoppi on alipaineistettu tila, jota käytetään pölynhallinnassa. Kopilla luot tilaan pölytiiviin osaston, ja voit toteuttaa sen olemassa olevilla tai tilapäisillä rakenteilla. Näin erotat puhtaat ja pölyiset tilat toisistaan.

Kohdepoistolaite suojelee pölyltä siellä, missä tarvitaan

Kohdepoistolaitteet ovat nopeita ja helppoja käyttöönottaa. Työporukkasi siirtää niitä kohteesta toiseen tarpeen mukaan. Kohdepoistolaitteiden, kuten CAMU-kohdepoistolaitteen, tärkeitä käyttökohteita ovat betoni-, laasti- tai muiden kuiva-aineiden vispiläsekoitukset. Muita vastaavia kohdepoistolaitteita ovat esimerkiksi piikkaamiseen, hiontaan ja muuhun materiaalien työstöön tarkoitetut laitteet.

Kohdepoistolaiteen avulla suojaat itseäsi vaaralliselta kvartsia sisältävältä rakennuspölyltä. Samalla suojaat myös rakennusta ja sen tulevia käyttäjiä.

Sekoituskoppi suojaa ympäristöä siellä, missä se sijaitsee

Sekoituskopeissa käytetään liikuteltavia alipaineistuslaitteistoja. Muista puhdistaa alipaineistimien suodattimet päivittäin. Laitekohtaiset paineentuotto- ja ilmamäärätiedot, sekä kohteessa tarvittavat sekoitusmäärät vaikuttavat siihen, kuinka tehokkaan laitteen koppi tarvitsee. Huomioi mitoituksessa se, että teho alenee huomattavasti, kun suodatin kuormittuu (eli likaantuu) pölyä kerätessään. Huomioi myös palotekniset vaatimukset alipaineistuskopin rakentamisessa ja läpivientien suunnittelussa.

Sekoituskoppi, esimerkki

Sekoituskoppi toimii hyvin passiivisessa pölynhallinnassa

 

Alipaineistus- eli sekoituskoppi estää pölyn leviämisen työpisteestä ympäristöön. Jos kuiva-ainessäkki hajoaa tai putoaa sitä siirreltäessä, suojaa koppi ympäristöä. Sekoituskopin haittapuoli on se, että työntekijä joutuu työskentelemään pienessä tilassa, jossa pölyä syntyy paljon. Käytä kopissa hengityssuojainta. Huomioi sille asetettu päivittäinen maksimikäyttöaika. Työntekijöiden vaatteisiin kerääntyy kopissa pölyä, jota leviää sitä kautta puhtaisiin tiloihin.

Älä säilytä sekoituskopissa tavaraa, koska se hankaloittaa työskentelyä ja ylimääräinen tavara toimii pölyloukkuna. Kopin ilma täyttyy nopeasti pölystä, mutta puhdistuu hitaasti. Usein kopit ovat liian pieniä ja myös alipaineistajien tehot liian matalia. Kopin kiinteän sijainnin seurauksena voit myös joutua kantamaan painavia, valmiiksi sekoitettuja aineita sisältäviä paljuja pitkiäkin matkoja.

Sekoituskopin rakentaminen vaatii resursseja, sekä materiaaleja että työaikaa. Koppi on kiinteä, tilaa vievä rakennelma, jonka siirtäminen on hankalaa. Siirto useimmiten ei onnistu purkamatta ja vaatii parin työntekijän ajan. Koppi vaatii myös erillisen valaistuksen.

Kohdepoisto siirtyy sinne, missä työ tehdään

Kohdepoistolaite, kuten CAMU, on heti valmis työpiste, jonka käyttöönotosta ei synny erillisiä perustamiskuluja. Se on helposti yhden työntekijän siirrettävissä paikasta ja myös kerroksesta toiseen. Tämä nopeuttaa siirtymisiä ja vähentää vispiläsekoituksessa valmiiden, painavien laasti-  ym. paljujen kantamista. Pienikokoinen kohdepoistolaite mahtuu ahtaisiin tiloihin, mihin sekoituskoppia ei edes voi rakentaa. Työmaan tilankäyttö helpottuu.

 

CAMU 1200 -kohdepoistolaite ottaa kiviainespölyn talteen jo sen syntyhetkellä

CAMU 1200 -kohdepoistolaite ottaa kiviainespölyn talteen jo sen syntyhetkellä

 

 

Kohdepoistolaitteet imevät lähellään syntyvän pölyn, ennen kuin se leviää hengitysilmaan ja siitä keuhkoihisi. Näin ollen et välttämättä tarvitse hengityssuojainta, eikä työvaatteisiisi keräänny pölyä. Siivoustarve vähenee. Kohdepoistolaite säästää aikaa ja rahaa monella tapaa.

Kohdepoistolaite kuten CAMU ei kuitenkaan pysty hallitsemaan kaikkea pölyä, joka syntyy materiaalien, kuten laastisäkkien siirtelystä. Siksi työntekijän on toimittava CAMUn edessä aina, kun pölyä saattaa syntyä. Hänen on siis opittava olemaan CAMUn vaikutusalueella esimerkiksi säkkejä käsitellessään.

Molempi parempi?

Sekoituskoppi toimii hyvin passiivisessa pölynhallinnassa, kunhan sekoituskopissa toimitaan huolellisesti, huolletaan suodattimet päivittäin ja alipaineistaja on riittävän suuri – lisäksi muistat käyttää hengityssuojainta.

Kohdepoisto on aktiivista pölynhallintaa. Sillä pölyn leviäminen estetään jo sen syntyhetkellä. Kohdepoistaja säästää askeleitasi, sillä se liikkuu sinne, missä teet työtäsi.

Sitten, kun haluat olla täysin varma, ettei pölyä synny yhtään, rakenna sekoituskoppi ja kärrää CAMU sinne. Siinä tapauksessa saat silti varautua kanniskelemaan painavia paljuja.

Millaisia kokemuksia sinulla on sekoituskopeista ja kohdepoistosta? Kumpi parempi vai molemmat? Kommentoi alle.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top