Olym­pia­lais­ten alkaes­sa Ete­lä-Korean Pyeongc­han­gis­sa yksi asia oli heti vaa­ran­taa suo­ma­lais­ten olym­pia­me­nes­tyk­sen: urhei­li­joi­den majoi­tus­ti­lois­sa oli raken­nus­pö­lyä ja lat­tian muo­vi­ma­tot­kin kur­tus­sa. Muo­vi­ma­tot hoi­det­tiin jee­sus­tei­pil­lä ja raken­nus­pö­ly sii­voa­mal­la. Kai­sa ja Mäkä­räi­nen ja Kris­ta Pär­mä­kos­ki aina­kin oli­vat imu­rin tai mopin­var­teen jo tart­tu­neet, sil­lä: “Kämpäs­sä hai­see niin pal­jon rak­sal­le, Mäkä­räi­nen ker­toi tänään Ilta­leh­del­le. Myös Pär­mä­kos­ki on kär­si­nyt samai­ses­ta pölys­tä, sil­lä beto­ni­lat­tian pääl­le on vain vedet­ty muo­vi­mat­to, jon­ka rako­sis­ta pöly pää­see huoneeseen.”

Var­maan pahim­mat pölyt on jo yskit­ty ladun­var­teen, eikä täs­tä vii­kon-parin oles­ke­lus­ta rak­sal­ta hai­se­vas­sa maja­pai­kas­sa ole pysy­vää hait­taa eikä mita­li­me­ne­tyk­siä. Mut­ta mik­si ihmees­sä edes Ete­lä-Koreas­sa raken­nus­pö­lyä kut­su­taan “nor­maa­lik­si”, kuten Suo­men olym­pia­ko­mi­tean huip­pu-urhei­lu­yk­si­kön vara­joh­ta­ja Lee­na Paa­vo­lai­nen Hesa­ril­le oli maininnut?

Raken­nus­pö­ly koos­tuu pää­osin beto­ni­pö­lys­tä. Beto­nin val­mis­tuk­ses­sa käy­te­tään sement­tiä, kiviai­nes­ta, mah­dol­li­ses­ti lisä­ai­nei­ta ja vet­tä. Beto­ni­pö­ly ärsyt­tää hen­gi­tys­tei­tä ja ihoa, sekä sisäl­tää erit­täin hai­tal­lis­ta kvartsia. 

Muu­raus­laas­tit ovat emäk­si­siä, joten laas­tin sekoi­tuk­ses­sa syn­ty­vä pöly ärsyt­tää ihoa, hen­gi­tys­tei­tä ja sil­miä. Sen lisäk­si pöly hai­see ja sot­kee niin, että suo­ma­lai­nen tal­viur­hei­li­ja­kin tart­tuu suk­si­sau­van sijaan mopinvarteen.

Raken­nus­työn­te­ki­jöi­den ja raken­nus­ten käyt­tä­jien kan­nat­tai­si huo­les­tua raken­nus­työ­maal­la syn­ty­vis­tä pölyis­tä, sil­lä ne aiheut­ta­vat hait­taa ter­vey­del­le ja viih­ty­vyy­del­le. Pölyi­nen raken­nus­työ­maa altis­taa työn­te­ki­jät hen­gi­tys­tei­tä ja lima­kal­vo­ja ärsyt­tä­vil­le aineil­le, jot­ka ovat myös syö­pää aiheut­ta­via. Hie­no­ja­koi­nen raken­nus­pö­ly levi­ää her­käs­ti ja jää raken­nuk­sen käyt­tä­jien vai­vak­si – kuten tuli todis­tet­tua Ete­lä-Kore­aa myöden.

Ehkä Pär­mä­kos­ken hie­no prons­si­mi­ta­li­saa­vu­tus ei kui­ten­kaan oli­si hopeak­si tai kul­lak­si kir­kas­tu­nut, vaik­ka maja­paik­kaa ei oli­si heti ensim­mäi­sek­si tar­vin­nut alkaa luu­tu­ta puh­taak­si. Mut­ta toi­vot­ta­vas­ti raken­nus­työ­maan puh­tau­teen kiin­ni­te­tään jat­kos­sa huo­mio­ta myös olym­pia­ky­liä rakennettaessa.