Kvartsipölylle altistuminen

Monet rakennustyöntekijät altistuvat päivittäin rakennuspölylle ja kvartsipölylle. Altistumisen määrä riippuu työtehtävästä, valituista työmenetelmistä ja pölynhallinnan tasosta. Jos altistuminen on riittävän suurta, tulee työntekijä ilmoittaa TTL:n ylläpitämään ASA-rekisteriin (ASA laki Vna 452/2020).

  • Altistumisilmoitukset tehdään TTL:n ASA-rekisteriin
  • Ilmoitusraja on 10% HTP-raja-arvosta
  • HTP-arvo on 0,05 mg/m3 (8h)

Työntekijät, joiden keskimääräinen kvartsipölyaltistuminen ylittää 10 % voimassa olevasta HTP-arvosta, on TTL:n mukaan syytä ilmoittaa ASA rekisteriin. Jos tarkempaa tietoa altistumistasosta ei ole, työntekijä tulee ilmoittaa ASA-rekisteriin, jos hän tekee kvartsipölylle altistavaa työtä vähintään 20 päivänä vuodessa vähintään 2 tuntia päivässä tai vastaavan altistumisajan, esimerkiksi 1 tunnin 40 päivänä vuodessa.

Suomessa kvartsipölylle altistuu noin 50 000 työntekijää, joista suuri osa työskentelee rakennusalalla. Ammattitautirekisteriin (TPSR) ilmoitetaan vuosittain reilut 10 kvartsipölystä johtuvaa silikoosi- ja keuhkosyöpätapausta.

Jos pölynhallinta työmaalla on riittämätöntä tai sitä ei ole ollenkaan, altistuminen on väistämätöntä. Kun altistus kasvaa suureksi ja on pitkäaikaista, aiheuttaa se pysyviä terveyshaittoja, kuten keuhko- ja verisuonisairauksia sekä allergioita. 

Työntekijöiden lisäksi rakennuspölyille voivat altistua myös valmiiden rakennusten käyttäjät. Altistuminen voi tapahtua ilmanvaihtojärjestelmään tai muihin rakenteisiin jääneen pölyn leviämisen seurauksena.

Scroll to Top