Referens­sejä

Rakennuspalvelu Tuomi Oy, linjasaneeraus

Uusi Consair CAMU D2 -kohdepoistolaite oli tekemässä pölynhallintaa Rakennuspalvelu Tuomen linjasaneerauskohteessa Raisiossa.

Laatoittaja kiitteli erityisesti sitä, että hissittömässä talossa säästyy aikaa ja vaivaa, kun pölyävää laastinsekoitustyötä ei tarvitse tehdä ulkona ja kantaa raskaita paljuja portaita pitkin. CAMU D2 -kohdepoistolaitteen suodattimen vaihto on nopeaa ja siistiä. Katso videolta, miten se tapahtuu minuutissa.

Lasipalatsin peruskorjaus: Tavoitteena pölytön työmaa

Korjausrakentaminen-lehdessä 03/2018 on juttu Lasipalatsin työmaasta, jossa CAMU 1200-kohdepoistolaite oli myös pölynhallintahommissa. Lue juttu tästä http://proofer.faktor.fi/epaper/KR318/#26

Juttuun on haastateltu valvojana toiminut Haahtela Rakennuttaminen Oy:n Markus Jääskeläistä. CAMUt ovat Jääskeläisen mukaan osoittautuneet hyväksi ratkaisuksi, koska jopa pölyttömistä laasteista aina tulee pölyä. – Etenkin pienissä laatta- ja paikkauskorjauksissa CAMU on hyödyllinen, koska se on helposti siirrettävissä. Isommissa purkutöissä vaaditaan toki edelleen osastointia ja muuta kohdepoistoa. Tilanteesta riippuen olemme käyttäneet alipaineistusta, rakentaneet muovikoppeja tai käyttäneet imureita, hän kertoo. Muovikoppien tarve on CAMUjen tultua kuitenkin vähentynyt. Se on Jääskeläisestä hyvä asia, koska muovikopit ovat aina tiellä ja niiden rakentamisessa menee aikaa. Muovikoppeja on hankala siirrellä ja työskentely niiden sisällä voi olla haasteellista.

P1-pölynhallintaa Hartela Oy:n Irjalan koulu- ja päiväkotityömaalla

Tampereen kaupungin tilakeskuksen tavoitteena, jopa pakottavana tarpeena, oli saavuttaa hyvä sisäilma uudiskohteena rakennettavassa Irjalan koulussa ja päiväkodissa Tampereella. Niinpä pääurakoitsijana toimiva Hartela velvoitettiin rakentamaan P1-puhtausluokan vaatimusten mukaisesti. Osana pölynhallintaratkaisua työmaalle valittiin kaksi CAMU-kohdepoistolaitetta vispiläsekoitusten pölynhallintaan.

Katso tästä P1-rakennuskohteesta 3 minuutin video, jossa haastattelemme Hartelan työnjohtoa pölynhallinnasta, sekä lue Irjalan koulu- ja päiväkotityömaan pölynhallinnasta case studystamme.

 

Hotelli Marskiin pölyttömiä tiloja CAMUlla

Consti Korjausurakointi Oy tekee Helsingin Mannerheimintiellä peruskorjausta hotelli Marskin tiloissa. CAMU-kohdepoistajaa käytetään pölynhallinnassa.

CAMU 1200 -kohdepoistolaite valittiin pölynhallintaan siksi, että se on kevyt liikutella paikasta ja kerroksesta toiseen. Työnjohtaja Raimo Leppänen kehuu, että CAMU on hyvä ja pienikokoinen laite.

Hotellissa riittää lattioiden ja seinien sähköroilojen paikkausta ja tasoitusta, sekä laatoitusta – tuleehan hotellissa olemaan 360 huonetta, kun se avataan peruskorjauksen jälkeen 2019.

CAMU on ollut pölynhallintahommissa myös keittiössä, jossa myös laatoitustyötä riittää. Tiloissa työskentelevät rakennussiivoojat ovat kiitelleet vähäistä pölymäärää, sillä CAMU ottaa pölyn talteen.

Tällä hetkellä laitteita on vain yksi, mutta useampikin voisi olla tarpeen kohteen laajuuden takia. “Aluksi saimme hyvän koulutuksen Consairilta, nyt haasteena on kuitenkin saada erityisesti työmaalle tulevat uudet alihankkijoiden työntekijät ottamaan CAMU mukaansa, kun he lähtevät työmaalla kohteesta toiseen”, kertoo Leppänen. “Kone itsessään on hyvä, kunhan tekiijät muistavat käyttää sitä.”

Fira Oy:n työmaalla tehdään pölyttömiä tasoitus- ja laatoitustöitä CAMU-kohdepoistolaitteella

Pölynhallinta on Firassa itsestäänselvyys, ja alihankkijoidenkin kanssa rakentaminen sujuu pölyttömästi. Perehdytysaineiston avulla uudet työntekijät saadaan toteuttamaan tehtyä pölynhallintasuunnitelmaa. Pölynhallinnassa auttaa CAMU-kohdepoistolaite.

CAMU on ollut käytössä heti työmaan sisätyövaiheiden alusta saakka, joten puhtaustaso on säilynyt hyvänä. CAMU 1200 -kohdepoistolaite hankittiin työmaalle vastaavan mestarin aiempien hyvien kokemusten perusteella.

CAMU Minervaskolan P1-saneerauksessa

Pylon Oy toteuttaa Minervaskolanin saneerauksen P1-puhtausluokan mukaisesti. Pölynhallintasuunnitelmassa vaadittiin
käytettäväksi alipaineistajaa tai vastaavaa ratkaisua. CAMU-kohdepoistaja valittiin osaksi Minervaskolanin P1-työmaata, koska työtekijöillä oli aiempaa kokemusta sen käytöstä.

Lue lisää historiallisen Minervaskolanin saneerauksesta ja pölynhallinnasta työmaalla CAMU-kohdepoistolaitteen avulla klikkaamalla viereistä kuvaa.

Katso myös Pylon Oy:n työnjohtaja Santeri Kempin haastattelu Minervaskolan-työmaalla.

 

P1-puhtausluokan saavuttaminen vaati huolellista suunnittelua lääketieteellisen yksikön työmaalla

NCC:n Arvo2-rakennus, Tampereen yliopiston lääketieteellinen yksikkö, 2015.
Lue koko juttu Rakennustaito 06/2015-lehdestä.

Juttuun on haastateltu Arvo2-kohteen vastaavaa työnjohtajaa Veijo Hämäläistä NCC Oy:ltä. Tilaaja, Suomen yliopistokiinteistöt asetti vaatimukset rakennustöille, että ne on tehtävä P1-puhtausluokan mukaisesti. P1-varmistaa, että rakennuksen tilat ovat puhtaat luovutusvaiheessa, eikä sisäilmassa ole rakennustyömaan pölyjä. Lisäksi tässä hankkeessa käytettiin Terve Talo -kriteereitä pölynhallinnan varmistamiseksi.

Työmaalla käytettiin kohdepoistossa nykyisen CAMU 1200 -kohdepoistolaitteen edeltäjää, LaastiKAMUa, jota Hämäläinen erityisesti kiittelee.

Esimerkkejä asiakkais­tamme

CAMU 1200 -asiakkaat vaativat parempaa pölynhallintaa yhä useammalla työmaalla. Listasimme tähän muutaman kohteemme, jossa työmaan henkilöstö valitsi CAMU 1200 -kohdepoistolaitteen pölynhallinnan välineeksi. Huomaa myös, että listaamme tässä kohteistamme vain joitakin työmaita.

Pääset tutustumaan osaan kohteista tarkemmin työmaan nimeä klikkaamalla.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan laajennuksessa CAMU on pölynhallintahommissa, sillä siellä sisäilmalle asetetaan tiukat vaatimukset. Lue Rakennuslehden artikkelista lisää (tilaajille).

CAMU 1200 -asiakkaita

 • Amos Andersenin taidemuseo, Haahtela-rakennuttaminen Oy
 • Kampuskirjasto, Aalto yliopisto, NCC Suomi Oy
 • Dipoli, Aalto yliopisto, NCC Suomi Oy
 • Ravintola König, Kalustesektori Oy
 • Eduskuntatalo, Lemminkäinen Talo Oy
 • Hietakummun ala-aste, Helsingin kaupunki, Stara Korjausrakentaminen
 • Jorvin sairaala, Lujatalo Oy
 • Lahden kaupunginsairaala, NCC Suomi Oy
 • Muhoksen koulu, NCC Suomi Oy
 • Pohjola-sairaala, Skanska Rakennus Oy
 • Opetusvirasto, SRV Rakennus Oy
 • Säkylän varuskunta, Puolustushallinnon rakennuslaitos, Säkylä
 • Uusi lastensairaala, SRV Rakennus Oy
 • ARVO 2, Suomen yliopistokiinteistöt, NCC Suomi oy
 • Porvoonkatu 27, Peab Oy
 • Hotelli Clarion, Inteko Oy