
Consair Oy.
Olemme kasvuyritys, joka edistää rakennusalan työntekijöiden terveyttä sekä sisäilman puhtautta
Consair Oy sai alkunsa, kun teimme kesällä 2011 tutkimusta Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston kanssa rakennustyömaiden ilmanlaadusta Skanska Talonrakennus Oy:n rahoittamana. Tuloksien pohjalta havaittiin, että rakennustyömaiden ilmanlaatuun on kiinnitettävä merkittävästi lisää huomiota. Eikä syyttä, hengitettävät hiukkaset aiheuttavat maailmanlaajuisesti vuodessa enemmän kuolemantapauksia kuin työtapaturmat, liikenne ja itsemurhat yhteensä. Toinen tutkimuksen tärkeä löytö oli se, että työmaaparakkien ilmanlaatu on usein jopa työmaata huonompi. Työntekijät kuljettavat työmaalla levinnyttä pölyä vaatteissaan parakkeihin.
Osallistumme jatkossakin rakennuspölyyn liittyvään tutkimukseen. Asiantuntijamme tuottavat tietoa pölynhallinnasta ja rakennustyömaan puhtaudesta sekä työterveydestä, ja levitämme sitä rakennusteollisuudessa toimiville yrityksille ja työntekijöille: näin teemme työtä suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin puolesta. Lisäksi työväestö ikääntyy; henkilöstön jaksamisesta täytyy pitää huolta ja ammattitauteja ehkäistä.
P1-rakentaminen parantaa sisäilman laatua
Rakentamisessa tapahtuu parhaillaan kolme suurta murrosta: rakennusteollisuus yrittää muuttua palveluliiketoiminnaksi, rakentaminen digitalisoituu ja samalla rakentamisen yhdeksi laatutekijäksi on nousemassa pölyttömyys. Jälkimmäisestä paras esimerkki on ns. P1-rakentaminen, jossa urakoitsija velvoitetaan tuottamaan sisäilman laadultaan tiukempia normeja vastaava lopputulos. Nykyinen P1-rakentamisen ohjeistus ei kuitenkaan ole yksiselitteinen. Jokainen rakentaja toteuttaa pölynhallintaa omaksi parhaaksi katsomallaan tavalla, ja lopputuloksissa on suuria eroja. Aloimme kehittää P1-rakentamisen tuotannonohjausprosessia 2018 alkaneella yhteishankkeella, johon saimme KIRA-digi-rahoitusta.
Parempia ratkaisuja pölynhallintaan
Rakennustyömailla työntekijöiden ajasta 40–70 % kuluu materiaalien tai tavaroiden siirtämiseen ja jälkien siivoamiseen. Tämän työn vähentäminen tarkoittaa lisää tehokkuutta ja enemmän katetta.
Consair Oy:n ensimmäinen suunnittelema ratkaisu rakennustyömaan pölynhallintaan on CAMU 1200 ‑kohdepoistolaite, jota aluksi myytiin nimellä LaastiKamu. Nykyinen tuotteemme on CAMU D2. Emme pyri suunnittelemaan ja valmistamaan vain pölynpoistolaitteita; kehitämme ratkaisuja, jotka helpottavat ja tehostavat työskentelyä poistaen samalla pölyongelman. Tuomme parempaa ergonomiaa ja käytettävyyttä rakennustyömaille ja tarjoamme ratkaisuja, jotka asiakkaan ja erityisesti käyttäjän on helppo omaksua.
Markkinoilla tarjottavat ratkaisut pölynhallintaan ovat hyvin yksipuolisia. Lisäksi niiden käyttö jää työmailla liian vähäiseksi, sillä niitä ei ole suunniteltu yhdessä loppukäyttäjien kanssa. Uskomme, että pölynhallintaratkaisujen markkinat kasvavat lähitulevaisuudessa voimakkaasti, kun ongelmaan kiinnitetään yhä enemmän huomiota.
Teemme aktiivista tuotekehitystä ja suunnittelemme ratkaisuja mm. korjausrakentamisen kokonaispölynhallintaan. CAMU 1200 on suojattu hyödyllisyysmallilla, ja se on voittanut merkittävän muotoilupalkinnon.
Tuotekehityksessä meillä on vahva muotoilu- ja insinööriosaaminen, sekä hyvät suhteet rakentajiin. Nykyään meitä on 8 innokasta ja osaavaa consairilaista.